Ελλάδα

Μανωλόπουλος (ΕΟΦ): «Για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca δεν σημαίνει απολύτως τίποτα»

Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρείς εβδομάδες, λέει ο ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων

«Για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δεν σημαίνει απολύτως τίποτα» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού.

Η φαρμακευτική εταιρεία έχει ανακαλέσει εθελοντικά την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Μάρτιο. Όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, «Το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε λόγω των νέων εμβολίων του κορονοϊού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

AstraZeneca: Αποσύρει παγκοσμίως το εμβόλιο για τον κορονοϊό – Αρχισαν οι αγωγές

Ενδείξεις ότι το εμβόλιο ενέχει τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία

Σε ό,τι αφορά στις παρενέργειες που ο πρόεδρος του ΕΟΦ, επισήμανε: «Είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει θρομβώσεις σε άτομα με θρομβοπενία, δηλαδή με πολύ μειωμένα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια» και πρόσθεσε «Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρείς εβδομάδες, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».

«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως», αναφέρει στην ανακοίνωση της η εταιρεία και προσθέτει:

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία της Covid-19».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu