Νέα

Πως η εξαγγελία για επέκταση πληρωμών χωρίς προμήθειες (IRIS) έγινε, αλλά με χρεώσεις!

Ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει επέκταση του συστήματος πληρωμών IRIS για συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς προμήθειες σε όλους, αλλά οι εξαγγελίες διαψεύστηκαν, καθώς ναι μεν επεκτάθηκε αλλά με χρεώσεις!

Ο υπουργός με τον μεγάλο τίτλο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης έστειλε τη Τρίτη (6/2) μία δήλωση, προσβάλλοντας τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Γερουλάνο. υποστηρίζοντας πως «Ο κ. Γερουλάνος έχει μπερδευτεί σε σχέση με το σύστημα IRIS παρά το γεγονός πως έκανε την σχετική έρευνα».

Και ο υπουργός πρόσθεσε ένα δικό του «στόρυ», λέγοντας τα εξής: «Η υπηρεσία IRIS είναι μια ευέλικτη υπηρεσία, με μεγάλη διείσδυση στους νέους, που επιτρέπει την μεταφορά μετρητών έως 500 ευρώ ΧΩΡΙΣ προμήθεια. Η Κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει την χρήση της υπηρεσίας αυτής από τους πολίτες θέσπισε την υποχρεωτική αποδοχή της υπηρεσίας IRIS από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι, κάθε φορά που ένας πολίτης επιθυμεί να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από έναν ελεύθερο επαγγελματία έως του ποσού των 500 ευρώ, μπορεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνεται με προμήθειες! Έτσι οι πολίτες μπορούν να έχουν έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις. Αυτά σημείωσε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυτή είναι και η πραγματικότητα, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μπερδέψουν τους πολίτες και τους εαυτούς τους…».

Γράφουμε αυτό το κείμενο όχι για να υπερασπιστούμε τον κ. Γερουλάνο – είναι πολύ έμπειρος και δεν χρειάζεται υπερασπιστές, ούτε προστάτες – αλλά για να υπεραπιστούμε την αλήθεια όπως την άκουσε ο κόσμος όλος από τον Πρωθυπουργό και τον ίδιο τον Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή. Διότι η κυβέρνηση δημιούργησε ψεύτικες προσδοκίες για κοθολική χρήση του IRIS όχι μόνο για φυσικά πρόσωπα – που ούτως ή άλλως ίσχυε – αλλά για όλους: νομικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες.

Δυστυχώς ο υπουργός Οικονομικών με την παραπάνω δήλωση διαστρέβλωσε και διέψευσε και τις εξαγγελίες που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε στη ΔΕΘ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Γερουλάνος έχει απόλυτο δίκιο. Ακολουθούν τα πραγματικά περιστατικά και η διάψευση των προσδοκιών που καλλιέργησε πρώτα από όλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ τον περασμένο Στεπτέμβριο.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαφημίσει το σύστημα IRIS ως μέθοδο συναλλαγών «χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια»: Μϊλησε για την ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS. «Η υπηρεσία IRIS είναι μία υπηρεσία η οποία υπάρχει, λειτουργεί σήμερα. Σας δίνει τη δυνατότητα να διακινείτε ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια», ανέφερε.

Το σχετικό απόσπασμα στο βίντεο είναι στο 35:30′  (σ.σ. να σημειωθεί πως κατά το χρόνο που ο Πρωθυπουργός έκανε την εξαγγελία ούτως ή άλλως το σύστημα πληρωμών IRIS ίσχυε για φυσικά πρόσωπα.

Την 1η Δεκεμβρίου 2023, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του στη Βουλή, απευθύνθηκε σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία μιλώντας για το IRIS ως ένα σύστημα «χωρίς προμήθειες»: «Είναι ένα σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών, χωρίς προμήθειες από το κινητό τηλέφωνο. Ο ένας συναλλάσσεται με τον άλλον μέχρι 500 ευρώ χωρίς να πληρώνουν προμήθειες. Εμείς, λέμε ότι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να έχει ένα επαγγελματικό λογαριασμό που να είναι διασυνδεδεμένος με αυτό το σύστημα, ώστε όποιος θέλει να συναλλάσσεται μαζί του χωρίς προμήθειες…».

Το σχετικό απόσπασμα στο βίντεο είναι στο 18:50′

Στην ίδια συνεδρίαση, σειρά βουλευτών της Ν.Δ. (Κουλκουδίνας, Ράπτη, Καπετάνος, Καββαδάς, Βεσυρόπουλος) που είχαν πιστέψει τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, επανέλαβαν το ίδιο για το IRIS: «χωρίς χρεώσεις και προμήθειες από τράπεζα».

Ακόμα και πρόσφατα, στις 25 Ιανουαρίου 2024, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, διαφήμισε το σύστημα IRIS με ανάρτησή του στα social media, γράφοντας «Έχετε ακούσει ποτέ το σύστημα IRIS; Είναι ένα σύστημα για συναλλαγές χωρίς τραπεζικές προμήθειες! Με το κινητό τηλέφωνο…»

Και την ίδια στιγμή, που όλη η Κυβέρνηση μιλάει ακόμα για ένα σύστημα χωρίς τραπεζικές προμήθειες, ανεξαιρέτως, οι τράπεζες ανακοινώνουν χρεώσεις για τον έμπορο και ελεύθερο επαγγελματία!

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu