Επιχειρήσεις

Υπουργείο Οικονομικών ΗΠΑ: Ανακοίνωσε κυρώσεις σε Intellexa για το σκάνδαλο των υποκλοπών Predator

Σε επτά φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σοβαρά οικονομικά μέτρα λαμβάνει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά επτά φυσικών και νομικών προσώπων που σχετίζονται με την Intellexa με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών Predator.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί την εταιρεία και φυσικά πρόσωπα για την ανάπτυξη, λειτουργία και πώληση του παράνομου λογισμικού και για εξαγωγή του προς αυταρχικά καθεστώτα ανά τον πλανήτη. Αναφέρεται ότι η εταιρεία παγίδευσε Αμερικανούς πολίτες και εξήγαγε το Predator προς αυταρχικά καθεστώτα στον πλανήτη.

Να σημειωθεί ότι άδεια για την εξαγωγή είχε υπογράψει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος παραιτήθηκε από το υπουργείο και μετακινήθηκε ως διευθυντής στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, το σκάνδαλο των υποκλοπών συνέβη όταν πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανηψιός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν και επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου.

Τα επτά φυσικά και νομικά πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις είναι:

Τάλ Τζόναθαν Ντίλιαν: Ιδρυτής της Intellexa Consortium και αρχιτέκτονα πίσω από αυτά τα spyware. Το κονσόρτιουμ αποτελείται από ένα σύνθετο δίκτυο εταιρειών που ελέγχονται είτε πλήρως είτε μερικώς από τον Ταλ Ντίλιαν, ακόμη και μέσω της Αλεξάνδρα Χαμού.
Σάρα Αλεξάνδρα Χαμού: Στέλεχος και ειδική στις offshore που προσέφερε υπηρεσίες στην Intellexa Consortium, ανάμεσά τους η ενοικίαση γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa S.A.. Η Χαμού έχει κεντρικό ρόλο σε Intellexa S.A., Intellexa Limited και Thalestris Limited.
Intellexa S.A: Εταιρεία με βάση την Ελλάδα εντός της Intellexa Consortium για την ανάπτυξη spyware που έχει εξάγει το κακόβουλο λογισμικό σε αυταρχικά καθεστώτα.
Intellexa Limited: Εταιρεία με βάση την Ιρλανδία εντός της Intellexa Consortium που λειτουργεί ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό του κονσόρτιουμ.
Cytrox AD: Εταιρεία με βάση τη Βόρεια Μακεδονία εντός της Intellexa Consortium που λειτουργεί ως ο κατασκευαστής του Predator.
Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT): Εταιρεία με βάση την Ουγγαρία εντός της Intellexa Consortium που κατασκεύαζε το Predator προτού η παραγωγή μεταφερθεί στην Cytrox AD.
Thalestris Limited: Εταιρεία με βάση την Ιρλανδία εντός της Intellexa Consortium που έχει τα δικαιώματα διανομής του Predator και λειτουργεί ως εταιρεία holding για την Intellexa Consortium.

Οι κυρώσεις

Ως αποτέλεσμα της ενέργειας, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που περιγράφονται παραπάνω που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή βρίσκονται στην κατοχή ή τον έλεγχο ατόμων των ΗΠΑ έχουν αποκλειστεί και πρέπει να αναφέρονται στην OFAC. Επιπλέον, τυχόν οντότητες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, μεμονωμένα ή συνολικά, κατά 50% ή περισσότερο στα αποκλεισμένα πρόσωπα, επίσης συμπεριλαμβάνονται στις κυρώσεις.

Οι κανονισμοί της OFAC απαγορεύουν γενικά όλες τις συναλλαγές με φυσικά και νομικά πρόσωπα των Η.Π.Α ή εντός (ή διέλευσης) των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορούν οποιαδήποτε περιουσία ή συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία.

Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε ορισμένες συναλλαγές ή δραστηριότητες με τις υπό κυρώσεις οντότητες ενδέχεται να εκτεθούν σε κυρώσεις ή να υποβληθούν σε ενέργειες επιβολής. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε καθορισμένου προσώπου, ή τη λήψη οποιασδήποτε εισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

Από την ίδρυσή της το 2019 η Intellexa Consortium έχει εργαστεί ως εταιρεία πώλησης μιας σειράς από επιθετικές εταιρείες που εμπορεύονται spyware και εργαλεία παρακολούθησης με στόχο μεγάλες εκστρατείες παρακολούθησης.
Η Intellexa Consortium έχει παγκόσμια βάση πελατών.
Το Predator έχει αναπτυχθεί από ξένους φορείς σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσουν Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και άλλους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu