Επιχειρήσεις

Επιχορήγηση 127 εκατ. ευρώ στη Motoroil από την ΕΕ

Για το έργο IRIS που προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία συστήματος δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης διοξειδίου του ανθρακα και παραγωγής e-μεθανόλης στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων.

Υπογράφηκε από τη Motor Oil και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συμφωνία επιχορήγησης (Grant Agreement) 127 εκ ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του εμβληματικού έργου IRIS για την κατασκευή και λειτουργία συστήματος Δέσμευσης, Χρήσης και Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα (Carbon Capture, Utilisation and Storage) και παραγωγής e-μεθανόλης στο Διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων.

Το έργο IRIS συγκαταλέγεται στα 41 που επελέγησαν ανάμεσα σε 239 προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου προσκλήσεων υποβολής έργων «μεγάλης κλίμακας» του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ, και μόλις το τρίτο που αφορά σε μονάδα αναμόρφωσης μεθανίου με ατμό (Steam Methane Reformer) στην Ευρώπη. Θα ενσωματώσει διάφορες καινοτόμες βιομηχανικές διεργασίες σε κλίμακα που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ξανά σε ανεξάρτητο διυλιστήριο. Συγκεκριμένα, το έργο θα συμβάλλει στη σημαντική μείωση, κατά 25%, των εκπομπών CO2 του Διυλιστηρίου, και επομένως στην επίτευξη των ομιλικών αλλά και εθνικών και ενωσιακών στόχων απανθρακοποίησης της βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, έχει προβλεφθεί και η δημιουργία καινοτόμου μονάδας παραγωγής e-μεθανόλης που θα παράγεται από το διαθέσιμο ανανεώσιμο υδρογόνο και μέρος του δεσμευόμενου διοξειδίου του άνθρακα, μια από τις πρώτες μονάδες που θα δημιουργηθούν στην Ευρώπη.

Περαιτέρω, το έργο εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα του στρατηγικού σχεδίου «Blue Med» του Ομίλου Motor Oil για την ανάπτυξη αλυσίδας αξίας υδρογόνου στην Ελλάδα, καθώς πλέον, στις παραγόμενες ποσότητες ανανεώσιμου υδρογόνου από την υπό ανάπτυξη μονάδα ηλεκτρόλυσης 30MW του υπό υλοποίηση έργου EPHYRA (που υποστηρίζεται από το Clean Hydrogen Partnership και τα μέλη του Hydrogen Europe και Hydrogen Europe Research στο πλαίσιο του Grant Agreement αριθ. 101112220), θα προστεθούν ικανές ποσότητες υδρογόνου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος που θα τηρούν τα προβλεπόμενα όρια του Κανονισμού Ταξινομίας της ΕΕ.

Η έναρξη κατασκευής του έργου, αφού ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες επιμέρους συμφωνίες και ληφθεί από την εταιρεία η τελική επενδυτική απόφαση, αναμένεται να εκκινήσει στα μέσα του 2025 με τριετή ορίζονται ολοκλήρωσης, ώστε να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2028, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής του Oμίλου Motor Oil δήλωσε σχετικά: «Ο Όμιλος Μotor Oil είναι αποφασισμένος να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση του κλάδου και να πρωταγωνιστήσει στην επίτευξη των στόχων από-ανθρακοποίησης της βιομηχανίας και στην εδραίωση της αγοράς υδρογόνου και των παραγώγων του στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα σπουδαίο ορόσημο για τον Όμιλο. Παραμένουμε προσηλωμένοι και απόλυτα ευθυγραμμισμένοι στο πλάνο ενεργειακής μετάβασης €4δις. που έχουμε εξαγγείλει, έχοντας μάλιστα επενδύσει μέχρι σήμερα €1δις προς τον σκοπό αυτό. Πρωτοπορούμε, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε εμβληματικά και πρωτοποριακά έργα και επενδύσεις που θα επιταχύνουν τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος της χώρας μας, στον δρόμο για τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενέργεια

close menu